logo
Kom Bij Ons
KBO De Goede Herder                                                                       Secretaris: Ton Brenders
Verenigingsgebouw:                                                                                         Tel.: 06-29487101
Isidorusstraat 6, Tilburg                                                               Email: ton.brenders@home.nl
Tel.: 013-4672871                                                                  BANK NL52 RABO 0357 5792 40
www.goedeherderzaal.nl                                                                                      K.v.K. 18074057

 

Nieuwsbrief augustus 2021

Beste leden van KBO De Goede Herder,

Somberheid was troef in de nieuwsbrieven van het laatste driekwart jaar. En feitelijk is het op dit moment nog niet veel beter. Ons leven wordt nog steeds bepaald door de gevolgen of naweeën van corona, maar ook door natte voeten in Limburg en Brabant. En niet te vergeten, helaas ook de laffe moord op een bekende Nederlander, die altijd gewoon eerlijk uitkwam voor zijn mening.
Toch gloort er weer wat meer hoop. Zo’n beetje iedereen vanaf 12 jaar, en die dat wilde, is nu gevaccineerd. Het geeft iedereen meer vrijheid in deze zomer. En daar snakten we naar.
Gelukkig hebben wij het zaaltje weer kunnen openen begin juni. Natuurlijk houden wij, voor zover dat is opgelegd, ons nog steeds aan de regels voor activiteiten die binnen worden gedaan. En dat gaat goed.
Als bestuur hebben wij natuurlijk niet stil gezeten. Wij hebben plannen voor een grote ledenwerving in het najaar én uitbreiding van activiteiten voor onze leden. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.
Al wel in deze nieuwsbrief informatie over de Algemene Leden Vergadering, bingo/gym, Samen eten en de geplande najaarsreis.

ALV

In het voorjaar konden we onze Algemene Leden Vergadering (A.L.V.) niet inplannen vanwege de corona-perikelen. Onder de huidige omstandigheden moet dat volgende maand wel lukken. We hebben ‘m gepland op dinsdag 24 augustus vanaf 14 uur. Een wat ongebruikelijke dag, maar hierdoor hoeven er geen andere activiteiten te worden verzet.
Op bladzijde 6 van deze nieuwsbrief treft u de agenda voor deze vergadering aan.
Neemt u deze mee bij uw bezoek aan deze ALV.
Wij hopen dat veel leden aanwezig zullen zijn maar moeten wel rekening houden met de richtlijnen van RIVM. We kunnen hierdoor maar maximaal 44 leden in het zaaltje plaatsen. Vol is vol.
Als bestuur verantwoorden wij u over de gang van zaken van het afgelopen jaar, en horen wij ook graag wat u daarvan vindt. Koffie/thee met een lekker stuk gebak staan voor u klaar. We sluiten af met een glaasje en een hapje.
Hiervoor moet u zich wel inschrijven. U kunt dit doen in het zaaltje bij een van de bestuursleden, vanaf vrijdag 30 juli, elke vrijdag- en maandagmiddag van 13 tot 14 uur. En dit tot en met uiterlijk maandag 16 augustus.

Bingo en gym
Vanaf augustus starten we weer met onze maandelijkse bingo. En dat doen we nog steeds op de 2e dinsdag van elke maand. En in augustus is dat dus dinsdag de 10e!
Ook het gymclubje gaat weer van start. Elke week, vanaf woensdagmorgen 1 september!

Samen eten

Jurgen en Lenie van Poppel hebben enkele jaren de catering verzorgd voor ons “Samen Eten”. Door omstandigheden zijn zij daar mee gestopt. Na wat zoekwerk hebben wij een nieuwe cateraar gevonden. Het is Gino geworden, die al vele jaren ervaring heeft, o.a. bij Resto van Harte, bij enkelen van jullie niet onbekend. De prijzen zijn wat omhooggegaan voor de driegangenmaaltijd. Dat ligt niet zozeer aan deze nieuwe kok, Jurgen had dat ook al aangegeven.
Lang verhaal kort. We gaan weer gezellige donderdagavonden organiseren, waarbij jullie kunnen genieten van een driegangenmaaltijd. In de regel de laatste donderdag van de maand. Dus in augustus starten we op donderdag 26 augustus vanaf 17.30 uur. Voor 13,50 kunnen jullie je inschrijven voor onderstaand driegangenmenu (incl. drankjes, koffie of thee). Je kunt voor deze activiteit gebruik maken van de “meedoenregeling”.

Voorgerecht: Carpaccio met truffeldressing, Parmezaanse kaas en pijnboompitten
OF zomersalade met forel
Hoofdgerecht: Roloux van kippendijen met bijpassende saus, gekruide krieltjes en groentemix
Toetje: Heerlijke huisgemaakte tiramisu.
Inschrijven kunt u in het zaaltje bij een van de bestuursleden, vanaf vrijdag 30 juli, elke vrijdag- en maandagmiddag van 13 tot 14 uur. En dit tot en met uiterlijk maandag 23 augustus.

Najaarsreis

Vorig jaar moesten we helaas het geplande uitstapje naar Gouda toch weer annuleren gezien de geringe deelname op dat moment. De huidige omstandigheden, o.a. dat iedereen is gevaccineerd, bieden weer meer mogelijkheden en we hebben als bestuur besloten om weer een reisje te organiseren.
Hiervoor is donderdag 9 september gepland en Gouda is opnieuw het doel van deze dag. Hopelijk kan het nu wel doorgaan. Wat we gaan doen staat uitgebreid beschreven op bladzijde 5. Daarin ook de vertrek- en aankomsttijd. Wel of geen mondkapje die dag wordt bepaald door de dan geldende richtlijnen. En natuurlijk staat het u vrij om altijd voor een mondkapje te kiezen.

Het maximaal aantal leden wat zich in kan schrijven is 60 (vol is vol).
Tegen betaling van € 42,50 kunt u zich in het zaaltje in laten schrijven vanaf vrijdag 30 juli, elke vrijdag- en maandagmiddag van 13 tot 14 uur, tot en met uiterlijk maandag 31 augustus. Ook niet-leden (introducees) kunnen zich inschrijven, ze betalen € 12,50 meer, maar komen op een wachtlijst wanneer de bus volgeboekt is. Mocht het maximum van 60 al eerder worden bereikt, dan komt u op de reservelijst. Ook hier kan gebruik worden gemaakt van de “meedoenregeling”.
Evenals vorig jaar geldt de regeling, dat mocht het niet doorgaan, door bijv. geringe deelname, u uw geld natuurlijk terugkrijgt.

Algemene informatie

Prikken

Vanaf 14 juni is het op alle ETZ-locaties verplicht om een afspraak te maken vóórdat je bij de Bloedafname terecht kunt.  Dit kan via www.prikopafspraak.etz.nl
Gelukkig kan het ook telefonisch. De medewerkers van de Helpdesk helpen je graag. De Helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur op (013) 221 21 00.

Veilig Verkeer Nederland

Wilt u gratis uw verkeerskennis opfrissen?
Bent u boven de 55, een ervaren automobilist en inwoner van de gemeente Tilburg?
Dan organiseert Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeente Tilburg en in samenwerking met de seniorenverenigingen een aantal gratis 2-daagse, 2 uur durende, opfriscursussen verkeerskennis over de veranderde verkeersregels. Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt u door een gecertificeerde rijinstructeur bijgepraat over alle verkeersregels die in de loop der jaren veranderd zijn.
Blijf je liever thuis maar wil je toch je verkeerskennis opfrissen? Dan is er dit jaar ook de mogelijkheid om achter je eigen computer of tablet bijgepraat te worden over de nieuwste verkeersregels. Deze online opfriscursus duurt twee uur en wordt ook door een gecertificeerde rijinstructeur gegeven.
Ook is er de mogelijkheid voor deelnemers aan deze cursus om zich aan te melden voor een individuele praktijkrit in de eigen auto. (geheel vrijblijvend) Verdere informatie hierover ontvangt u tijdens de cursus.

De fysieke cursussen zijn op (u wordt beide dagen verwacht):
Donderdag 5 en 12 augustus 2021 tijdstip 9.30 – 11.45 in Tilburg Zuid B
Woensdag 11 en 18 augustus 2021 tijdstip 13.30 – 15.45 in Berkel-Enschot
Maandag 6 en 13 september 2021 tijdstip 9.30 – 11.45 in Berkel-Enschot
Dinsdag 7 en 14 september 2021 tijdstip 19.15 – 21.30 in Tilburg Zuid A
Dinsdag 21 en 28 september 2021 tijdstip 13.30 – 15.45 in Tilburg Noord A
Vrijdag 1 en 8 oktober 2021 tijdstip 9.30 – 11.45 in Tilburg Reeshof
Dinsdag 5 en 12 oktober 2021 tijdstip 9.30 – 11.45 in Udenhout
Donderdag 14 en 21 oktober 2021 tijdstip 13.30 – 15.45 in Tilburg West

De onlinecursussen zijn op (u ontvangt hiervoor een link om aan te sluiten):
Maandag 23 augustus 2021 tijdstip 14.00 – 16.00 onlinecursus (cursus is één middag)
Maandag 30 augustus 2021 tijdstip 14.00 – 16.00 onlinecursus (cursus is één middag)

Is dit iets voor u?
U kunt zich tot één week voor aanvang van de cursus inschrijven op:
https://vvn.nl/opfriscursustilburg
of tijdens kantooruren bellen met 088-5248850.

Deelname is gratis, maar let op: vol=vol!
(Onze opfriscursussen zijn georganiseerd volgens de huidige RIVM-richtlijnen, indien de bijeenkomst niet door kan gaan door aangescherpte RIVM-richtlijnen kunnen we u een onlineversie aanbieden)
U ontvangt een week voor aanvang van de cursus een bevestiging met de locatiegegevens.

Belasting
Betaalt u graag (te veel) belasting?
De belastinginvullers van de KBO Belastingservice zien dat veel ouderen naast hun AOW ook een (klein) pensioen hebben. Op de AOW wordt normaal gesproken geen loonheffing (belasting) ingehouden, maar op het pensioen, groot of klein, wordt wel loonheffing ingehouden.
In bijna alle gevallen van een klein pensioen kan de loonheffing voor een groot deel, en soms wel helemaal worden teruggekregen via het invullen van een (digitale) aangifte inkomstenbelasting.
Bij een groter pensioen kan de belastinginvuller voor u nagaan of er een teruggave van belasting kan volgen. En denk nu niet te snel dat u geen teruggave kunt krijgen.

Als voorbeeld: een mevrouw had via haar buurman het advies gekregen “Geen slapende honden wakker te maken”. Gelukkig heeft een invuller haar aangiften over de afgelopen (5) jaren kunnen invullen en zo heeft zij ongeveer € 1000 aan belasting teruggekregen!
Mocht dit artikel u aanleiding geven om uw aangifte 2020 (en eventueel voorgaande jaren) alsnog te laten invullen dan kunt u zich wenden tot de belastingtelefoon van de KBO-kring Tilburg:
Mobiel 06 39830001.
Er wordt dan door een belastinginvuller contact met u opgenomen om e.e.a. in orde te maken.

Tot slot

We zitten midden in de zomer, met op dit moment redelijk weer. Temperatuur is goed, regelmatig zien we de zon en af en toe een buitje. Hopelijk wordt het nog iets beter zodat we nog veel buiten kunnen vertoeven. Geniet ervan.
De volgende ONS, het septembernummer, komt maandag 23 augustus uit.
Deze nieuwsbrief is ook terug te lezen op de site van www.goedeherderzaal.nl.  Onder het kopje van KBO kun je kiezen voor “nieuwsbrief” of “archief nieuwsbrieven”.
Het blad ONS is ook digitaal beschikbaar via de site: https://www.kbo-brabant.nl/ons-magazine/

Bestuur KBO De Goede Herder
____________________________________________________________________________________________________________

 

GOUDA, DE STAD VAN AMBACHTEN EN STROOPWAFELS

Denk je aan Gouda… dan denk je aan stroopwafels

Vertrek Donderdag 9 september 8.15 uur. Aanwezig 08.00 uur

U wordt ’s morgens ontvangen bij Ambachtelijk Gouda met een lekker kopje koffie en een heerlijke stroopwafel. In Ambachtelijk Gouda worden verschillende ambachten onder een dak gepresenteerd.
De bierbrouwer, pijpenmaker, kaarsenmaker, kaasmaker, stroopwafelbakker en het vervaardigen van Delfts Blauw. Er zijn meerdere demonstraties van de ambachten die u live kunt meemaken. Een mooi opgezette presentatie met prachtige decors, moderne videoschermen, oude materialen en originele attributen.
Ook hebben we voor jullie een workshop georganiseerd. Jullie kunnen zelf aan de slag met o.a. stroopwafels bakken en palet schilderen. Wij zijn erg benieuwd naar jullie creativiteit.
Na de rondleiding en workshop staat er een heerlijke lunch voor jullie klaar (o.a. met kroket) vanaf ca 12.45 uur. Daarna kunt u ’s middags Gouda op eigen gelegenheid bezoeken en zullen wij jullie kennis testen met een puzzel over Gouda.
Gouda is niet alleen wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels en het aardewerk, ook de stad zelf is meer dan een bezoekje waard.  De compacte binnenstad heeft vele bezienswaardigheden, zoals Het Oude Stadhuys en de Goudse Waag. Verder zijn er veel authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, grachten en vele hofjes.
Kortom een dagje Gouda…. Om nooit te vergeten.
Deze dagtocht sluiten we af met een heerlijk diner.

Thuis ca 21.00 uur

 _______________________________________________________________________________________________________________

KBO
Afdeling De Goede Herder
Algemene Ledenvergadering 2021
Dinsdag 24 augustus, 14.00 uur.

Agenda

Leden van KBO De Goede Herder hebben het recht zich beschikbaar te stellen voor een bestuursfunctie. En dat kan tot 24 augustus, 13 uur, bij een van de huidige bestuursleden.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onderstaande regels gelden natuurlijk pas na nieuwe regels vanuit de regering.

Afspraken De Goede Herderzaal ter voorkoming Coronavirus

Thuisblijven bij verkoudheidsklachten

lichte hoest of verhoging (koorts)? Blijf thuis en ziek uit!!

Basisregels

Als je 1x op het pompje drukt (1 druppel) is voldoende.

De automatische deur is buiten functie gezet.

Daardoor wordt en blijft dit voor deze middag uw stoel.

De gastdames voorzien jullie, op gepaste afstand, van consumpties aan tafel.

Gebruik dit bordje zodat op afstand gezien kan worden of het toilet vrij is.
Na bezoek van het toilet minimaal 20 seconden handen wassen.